+36 30 155 9915
Schroth terápia

Schroth terápia

A gerincferdülés kezelése Katharina Schroth nevéhez fűződik, aki a XX. sz. elején alapította meg a háromdimneziós scoliosis terápiát. A scoliotikus gerinc nem csak oldalirányba görbül, de a csigolyák elcsavarodnak egymáson is, így azok és a bordák alakja megváltozik. A bordakosár deformálódása magával vonhatja a tüdő vitálkapacitásának csökkenését is.

A Schroth torna közben háromdimenziós korrekció jön létre: az elfordult törzsblokkok visszaforgatása középre, folyamatos elongáció-megnyújtózás és a gerinc lehetőség szerint maximálisan korrigált helyzetében történik az izomerősítés. A kezelés fontos része a forgató légzés, amelynek célja a mellkasi kiemelkedések csökkentése és a behúzódások kiemelése (ezen kívül a gerinc rotációjára és a tüdő vitálkapacitására is pozitívan hatunk).

A Schroth terápia elemei:

 • egyéni korrekciók tanítása,
 • tartási kontroll,
 • légzés-terápia,
 • testtudat-fejlesztés,
 • önkorrekció, önkontroll tanítása,
 • mindennapi aktivitások progresszió-megelőző irányának tanítása,
 • korzettkezelés – hozzászoktatás, leszoktatás,
 • gyerekek esetében a szülő(k) betanítása a gyerek megfelelő tornáztatására.

A gyógytornagyakorlatok célja:

 • a görbület ellen dolgozni,
 • a belső testképet normalizálni,
 • a tartáskorrekciók beépíteni a mindennapokba.

A gyakorlatokat minden testhelyzetben gyakorolni kell, hiszen a gravitáció minden irányból hat a görbületre. Ideális esetben a Schroth tornát a növekedési szakasz korai fázisában érdemes elkezdeni 10 Cobb fok felett. Az aktív gyakorlatok mellett fontosak a passzív technikák, a mobilizációs fogások – a páciens eleinte passzív marad, megérzi a mozgásirányokat, és fokozatosan elmélyíti magában a mozgásérzetet –  a nyújtó és a tonizáló gyakorlatok. Kezeléseinket mindig mauálterapeuta kollégánkkal együttműködve végezzük.

A terápia hatásosságát befolyásolja:

 • a gyógytornász szaktudása,
 • a gyermek és a gyógytornász kapcsolata,
 • a szakember ismeretátadási képessége,
 • a gyerek otthoni gyakorlással töltött ideje,
 • a család támogatása,
 • a korzett minősége (ha van),
 • a hordás időtartama.

A scoliosis kezelése hosszú folyamat, fontos a csapatmunka, a család, a barátok, az orvos, a korzettet készítő szakemeber és a gyógytornász együttműködése. A középpontban mindig a gyerek kell, hogy álljon. Fontos a lelki támogatás is.

“Bár a gerincferdülés mozgásszervi betegség, a szakemberek tapasztalatai szerint a páciensek nagy többsége betegségét és a kezelést (korzettviselést és a műtétet) sokkal inkább lelki próbatételként éli meg, mint fizikai panaszként. Az érintett gyermekek jó része – teljesen érthetően – ellenáll, elutasítja a korzett viselését, nehezen vehető rá az együttműködésre. Éppen ezért nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy a konzervatív kezelésben a fizikai állapotváltozásra való törekvés mellett kapjon legalább ugyanakkora szerepet a pszichés problémák feloldása is, a gyermekekkel való törődés pedig személyes, igazi odafigyelés legyen. Tapasztalaink szerint a lelki gátak feloldásában a legnagyobb segítség a társaktól, a közösség erejétől remélhető.” – Schuster Barbara

Trigger pont terápia

Trigger pont terápia

Az izomműködésben a helytelen tartástól, a túlterheléstől vagy a traumától ún. Trigger pontok alakulhatnak ki, amelyek miatt csökkenhet az izom maximális erőkifejtése és az ízület mozgástartománya, illetve a mozgást fájdalom kíséri. Az izomzat könnyebben sérülhet és az edzés hatásfoka is redukálódik. A trigger pontok három formában jelenhetnek meg:

 • Aktív trigger pontok: fájdalmas tapintású, a páciens számára már egy ismert érzés, egy adott területre sugárzik ki.
 • Látens trigger pontok: tapintásuk fájdalmas, egy adott területre sugároznak ki, azonban ez egy ismeretlen fájdalom a páciens számára.
 • Tender pontok: ezek a csomók éppen kialakulóban vannak, csak helyi fájdalmat okoznak.

A terápia lényege abban rejlik, hogy a trigger pontokat megtalálva és azokat kezelve az izomban reflexes úton ellazulást érünk el. Ezt legjobban egy összecsomózott gumiszalaggal lehet összehasonlítani. Amíg a csomó a gumiszalagon van, a szalagot nem lehet teljesen megnyújtani, valamint hamarabb el is szakad, megsérül. Éppen ugyanez megy végbe egy izomrosttal is. Ha a gumiszalagot kicsomózzuk, attól az még gyűrött marad, de már nyújtható, tehát az ellazulás után lehetséges az izomzat megfelelő megnyújtása.

FDM-Typaldos manuálterápia

FDM-Typaldos manuálterápia

Az FDM egy új és különösen hatékony mozgásterápiás eljárás, amit az amerikai sürgősségi orvos Steven Typaldos D.O. fejlesztett ki, és amit ma már az egész világon egyre szélesebb körökben alkalmaznak. Az FDM elismerten a leggyorsabban terjedő fájdalomcsillapító terápia, jelen pillanatban a legsikeresebb manuálterápiás, mozgásszervi fájdalomcsillapító módszer.

Igen sok mozgásszervi elváltozás és megbetegedés válik az FDM-mel kezelhetővé, amelyeket az eddigi terápiák nem tudtak megoldani vagy csak igen lassú eredményeket mutattak. Éppen emiatt alkalmazzák az FDM-et sportolói körökben, ahol a regeneráció során minden egyes nap számít.

Find it and fix it fast – Találd meg és javítsd meg gyorsan!

Rehabilitációs gyógytorna

Rehabilitációs gyógytorna

A rehabilitációs gyógytornának két nagyobb csoportját különböztetjük meg.

Postoperatív gyógytorna:
A műtéten már átesett pácienst megtanítjuk a stabil és a biztonságos mozgásokra, a rehabilitációs stádiumnak megfelelő terv szerint fokozatosan visszaállítjuk az érintett terület funkcióit.

Sportrehabilitáció: Magában foglalja a sportolás közben hirtelen bekövetkező sérülések (például: törés, rándulás, ficam) terápiáját, valamint a hosszú ideig, esetlegesen helytelenül végzett sportolás következményeinek (például: ízületi kopások) gyógyítását is. Mind a hobbi, mind a versenysportok területén történő sérülések kezelési alapjának tartjuk, hogy funkcionális szemléletű terápiát alkalmazzunk, ami annyit jelent, hogy a gyakorlatok és a módszerek elsődleges fő céljaként a megfelelő ízületi és komplex testi működés visszaállítása helyeződik előtérbe. Második fő szempont az újrasérülés kockázatának csökkentése megelőző gyakorlatokkal.

Mit tartalmaz a rehabilitációs gyógytorna?

 • sérülés terápia,
 • hegkezelés,
 • koordinációs tréning,
 • erőtréning, kardiotréning,
 • egyensúly gyakorlatok, dinamikus stabilizáció,
 • proprioceptív tréning,
 • funkcionális terápia,
 • sport orientált feladatok.
Gyógytorna

Gyógytorna

A gyógytornát – egyéb fizioterápiás kezelésekkel együtt – mozgásszervi eredetű panaszok és betegségek kezelésére alkalmazzák. A legtöbb ilyen jellegű probléma esetén a megfelelő mozgásterápiával a fájdalom és az egyéb panaszok hatékonyan enyhíthetőek már az első kezelések során.

Számos esetben a rendszeresen alkalmazott gyógytornával akár a műtéti beavatkozás is elkerülhető! Magánrendelőnkben egyéni gyógytornát alkalmazunk – pácienseink igényeire és panaszaira szabva.

Gerincspecifikus mászóterápia

Gerincspecifikus mászóterápia

Speciális mászóedzés a Schroth torna elemeivel ötvözve annak érdekében, hogy ne csupán a gyermekek, hanem gerincproblémák kezelésének kiegészítő eszközeként vagy önálló terápiaként is alkalmazva a felnőttek számára is nyitott legyen a lehetőség főleg instabilitás, derékfájdalom, csípő-, térd- és vállműtétek utáni rehabilitáció esetén.

Köpöly terápia

Köpöly terápia

A Moxa és köpöly terápia a komplex kezelés részeként, az energia blokkokra és az energia áramlás támogatására hat. A köpölyözés egy vákuum technika, használhatjuk statikus vagy mozgó köpölyként. Egy adott pontra feltelepítve a helyi keringést javítjuk, illetve a fent említett össszekapcsolódások révén reflexes hatást is elérünk.

A mozgó köpölyözés során a kezelt felületet beolajozzuk, hogy a köpöly csúsztatható legyen a bőrfelületen, majd lassan, folyamatosan mozgatjuk a megfelelő irányokban. Ezt a technikát nyúvasztásnak is szokták nevezni – nem véletlenül, hisz valóban hasonlít hozzá, olykor érzésre is. Eredményesen csökkenthető az izom és az izompólya feszessége, oldhatóak általa a kötőszöveti letapadások.

A moxa terápia pedig egy melegítéses módszer, amivel kezelhetünk például izomfájdalmakat, cellulitiszt, túlsúlyt, emésztési gondokat, jó immunerősítésre, keringési zavaroknál, fogyás támogatására, fejfájás, migrén esetén, allergiáknál, cukorbetegségnél.

Kinesio tape

Kinesio tape

A kinesio-tape terápia a mozgásszervi problémák kezelésében az egyik leghatékonyabb módszer. Gyors, fájdalommentes, hatékony segítséget nyújt ficamok, húzódások, sportsérülések, gerinc és végtagfájdalmak kezelésekor, valamint mozgásszervi műtétek utáni rehabilitációban is. A különböző szakszerű ragasztási technikák segítségével erősítő, korrigáló vagy regeneráló hatást lehet vele elérni.

Dorn terápia és Breuss masszázs

Dorn terápia és Breuss masszázs

A Dorn terápia egy manuálisan végzett ízületi korrekciós technika, melynek célja a fiziológiás helyzetek visszaállítása. Hatékony kezelés fájdalmaknál, zsibbadásnál, akut és krónikus asszimmetrikus testi reakcióknál. A terápia alkalmas más megbetegedések kezelésére is, melyek direkt vagy indirekt úton kapcsolatban állnak a gerincoszloppal. A gerinc területén megjelenő panaszok zöme visszavezethető az alsó végtagokra és azok hosszbeli eltéréseire. A Dorn terápiával való kezelés során lehetőségünk van az ízületek korrekciójára, az izomzat lazítására, a gerinc mellett futó meridiánok (energiapályák) kezelésére, a csigolyákhoz tartozó belső szerv ideg- és energiaellátásának javítására, sőt befolyásolható a pszichés működés is. A végtaghossz különbség miatt károsodások jöhetnek létre az izmokban, az izületekben, a szalagrendszerben, az idegrendszerben, a belső szervek működésében és a meridiánok mentén az energia áramlásban is, emiatt kóros irányba változhat a test statikája és struktúrája.

A Dorn terápiával a végtagok és csigolyák vizsgálata után, ahol blokkot észlelünk, ott korrekciót végzünk el. Jó hír, hogy már az első Dorn kezelés után érezheti a páciens a pozitív változást panaszainak csökkentésével. A módszer mára az egyik leggyorsabban terjedő terápia lett, mely a hátfájások és gerincproblémák hatékony ellenszere. Kézzel végzett kíméletes korrekciós gerincterápia, amely a gerinc és a test ízületeinek a megfelelő helyzetbe visszaállításával éri el hatását, a megfelelő statikai, strukturális viszonyok helyreállítására irányul. A Schroth tornával együtt alkalmazva nagyon jó eredményeket lehet elérni a gerincferdülés kezelésben.

A Dorn terápiával komplementer kezelési mód a Breuss masszázs-technika. Míg a Dorn módszer egy manuális ízületi korrekciós technika, a Breuss masszázs egy lazító, lágy, porckorong regeneráló masszázs.  A Dorn terápiánál végzett korrekciók előtt és után egyaránt jól alkalmazható a Breuss masszázs, amely segíti ellazítani az izmokat, csökkenti a fájdalmakat, és felgyorsítja a regenerációt. A Dorn terápia előtt végzett Breuss masszázzsal könnyebbé, fájdalommentesebbé tehető a manuálterápia, a terápiát követően pedig segít az ellazulásban, a regenerációban. A gyakorlatban természetesen alkalmazható egymástól függetlenül is a két módszer!

A Breuss masszázs egy gyengéd, gerincen végzett masszázs, mely nyújtja, lazítja a gerincet, a mellette futó izmokat és a kötőszövetet.  Súlyosabb gerincproblémáknál, erős fájdalmaknál, merev izomzatnál vagy nehezen eltolható csigolyáknál a Breuss masszázs egy ideális előkészítője a következő Dorn terápiának. Azonban ellentétben a Dorn terápiával, a porckorongmasszázst tetszés szerint lehet ismételni. A modern masszázsterápia gyengéd és lágy fogásai segítségével képes maximális relaxációt biztosítani, regenerálni a szervezetet. A Breuss masszázs során alkalmazott gerincnyújtó technikák hatékonyan csökkentik a porckorongok terhelését.

Mulligan manuálterápia

Mulligan manuálterápia

A Mulligan manuálterápiát – Mobilizáció mozgással – Brian Mulligan új-zélandi gyógytornász dolgozta ki. Mulligan úgy gondolta, hogy a fájdalmas mozgásbeszűkülés oka az ízületben lévő pozíciós hiba lehet: ha ezt a pozíciót megváltoztatjuk, akkor a páciens fájdalom nélkül tudja kivitelezni a mozdulatot. A módszer lényege, hogy a passzív mobilizációt alkalmazva és a gyakorlat alatt végig fenntartva, a pozíciós hiba helyre áll, és a mozgás fájdalommentessé válik. A módszer az ízfelszínek csúsztatásán, egymástól történő távolításán, valamint lágyrésztechnikákon alapul.

A Mulligan manuálterápiás technika alkalmas teniszkönyök, golfkönyök, könyökfájdalom, zsugorodás, hegesedés miatti, illetve helytelen testtartásból eredő derék-, hát-, nyakfájdalom, csípőfájdalom, ín-, izomgyulladás, akut rándulások, krónikus, fájdalmas, beszűkült ízületek, ízületi porckopás, valamint fejfájás és szédülés kezelésére.

McKenzie terápia

McKenzie terápia

A McKenzie módszert Robin McKenzie, új-zélandi gyógytornász dolgozta ki a gerincproblémák speciális vizsgálatára és kezelésére. A világ 40 országában alkalmazzák, a legelterjedtebb gerinckezelési eljárás. Gyógytornára épülő rendszer, amely hangsúlyozza a páciens által önállóan elvégezhető gyakorlatokat, amellyel saját maga képes hatást gyakorolni a fájdalomra. A gyakorlatok mindig személyre szabottak és könnyen megtanulhatóak. A kezelést kiegészítik a mindennapi életbe könnyen beépíthető tanácsok, üléssel, alvással és a munkavégzéssel kapcsolatosan. Ennek a módszer szakszerű alkalmazásával gyakran elkerülhetőek a műtéti beavatkozások.

Alkalmazási területek

 • porckorongsérv vagy porckorong boltosodás esetén,
 • végtagba kisugárzó fájdalom,
 • beszűkült ízületi mozgás javításakor,
 • helytelen testtartás,
 • műtétek utáni hegesedés,
 • letapadás miatti gerinc közeli fájdalom (hát, nyak, derék) enyhítésére, kezelésére.
TRX rehabilitáció

TRX rehabilitáció

A TRX Suspension Trainer egy felfüggesztéses, saját testsúlyos edzés módszer. A testünk súlyát használva dolgozunk a gravitáció ellen, ezért kitűnően alkalmazható a klinikai értelemben túlsúlyos páciensek edzése során is. A TRX kiváló sporteszköz, de egy nagyon hatékony rehabilitációs módszer is. A TRX gyakorlatokat nagyszerűen be lehet építeni egy sérülés utáni rehabilitációba. A TRX gyakorlatokkal az ellenállás állítható, mivel a páciens a saját súlyával edz. Az intenzitást könnyedén csökkenthetjük vagy növelhetjük, mindig a fejlődési ütemhez igazodva.

Funkcionális tréning

Funkcionális tréning

Mint a neve is sugallja: olyan mozgásforma, amelynek során a mindennapi életben rendeltetésszerűen használt mozdulatainkat gyakoroljuk, céltudatosan és helyesen: guggolunk, hajolunk, emelünk stb., miközben megtanuljuk a helyes gerinc-, és medencetartást, testünk megfelelő használatát az egyes helyzetekben. A funkcionális edzés során nem egyes izmokat edzünk, hanem teljes testünket edzve, mozdulatsorokat gyakorlunk.

A funkcionális torna elsősorban a törzs izmainak (core izmok) erősítésére koncentrál, fejleszti azokat, segítségével megtanulhatjuk testünket a mindennapjainkban is “funkcionálisabban” rendeltetésszerűen működtetni (pl. rosszul beidegződött mozdulatsorok, tartás, felesleges ízületi és izomterhelések mellőzése). A különböző eszközök használatával gyorsabban és arányosabban fejlődnek izmaink, mint stabil alátámasztás estén.

Lépjen kapcsolatba velünk!

Kérjen időpontot kezeléseinkre, terápiás foglalkozásainkra vagy vegyen részt workshopjaink egyikén!

Miért mi?

N

Szakorvosi jelenlét

A diagnózis felállítása és a kezelési terv összeállítása helyben történik.

N

Komplex kezelés és terápia

Szakképzett gyógytornászaink a szakorvos támogatásával döntenek a megfelelő kezelés és terápia alkalmazásáról.

N

Lelki támogatás

A közös fizikai munka mellett pszichológusunk is pácienseink rendelkezésére áll.

Látogasson el tanfolyamainkra és workshopjainkra!

Gyógyközpontunk rendszeresen szervez tematikus workshopokat és tanfolyamokat szakemberek, laikus érdeklődők és támogató családtagok számára. Tekintse át képzési ajánlatunkat, és találkozzunk az ATLAS Orvosi és Gyógytorna Központban!

Kapcsolat

E-mail cím

info kukac atlasgyogykozpont pont hu

Cím

7623 Pécs
Szabó József utca 2. fsz. 1.

Foglaljon időpontot kezeléseinkre!

Kérdezzen Tőlünk!

Adatkezelési tájékoztató

Legyen tájékozott! Iratkozzon fel hírleveleinkre!

Kezeléseink a karantén időszaka alatt is elérhetők!

Hetente tájékoztatjuk új eseményeinkről, gyógykezelésekről. Nem küldünk spam-et, bővebb info: https://atlasgyogykozpont.hu/adatkezelesi-tajekoztato/

COVID INFO - NYITVA VAGYUNK!