+36 30 155 9915

A gerincferdülésről röviden

Az idioptahiás scoliosis a gerinc strukturális elváltozásokkal járó oldalirányú görbülete, amely bizonyítható ok nélkül a pubertás kor elején alakul ki. A veleszületett gerincferdülés elváltozásai a tér minden irányában létrejönnek. A gerinc nemcsak oldalirányba görbül el de a csigolyák egymáson elfordulnak, ezért bordapúp és izompúp is kialakulhat.  Ezek a deformitások hívják fel a figyelmet arra, hogy a gerincferfüléssel ortopéd szakorvost kell felkeresni.
Az idiopathias gerincferdülés egyik jellemzője, hogy különboző életkorban jelenik meg, akár 7-8 éves korban is. Ekkor különösen nagy figyelmet kell rá fordítani, hiszen minél fiatalabb korban jelentkezik a görbült, annál nagyobb az esélye, hogy rosszabbodni fog. Az idiopathias gerincferdülés  80% lányokat érint.

A scoliosis ritkán áll egy görbületből, gyakran két ellenkező irányú S-alakú gerincferdülésről beszélhetünk. A gerincferdülés felnőttkorban és gyermekkorban is előfordulhat, nagyon fontos azonban a megfelelő kezelést időben megkezdeni, hiszen a gerincferdülés következményei több területen is jelentkezhetnek. A pécsi ATLAS Gyógyközpontban kiváló szakemberek várják a gerincferdülés ellen tenni akaró pácienseket, illetve azokat, akik a gerincferdülést tornával, gyógytornával szeretnék javítani. A Schroth terápia az egyik leghatékonyabb módszer a scoliosis kezelésére, célja a gerinc stabilizációja korrigált helyzetben  és az egyensúly javítása, a progresszió lassítása, a műtét elkerülése. Az ATLAS Gyógyközpontban több szakember is alkalmazza a Schroth torna módszerét a gerincferdülés kezelésére. Az időskori gerincferdülés egyénre szabott, hatékony gyógytornával szintén kezelhető, az esetlegesen jelentkező fájdalmak csökkenthetőek. A pécsi központunkban dolgozó szakemberek a gerincferdülés kezelésére otthoni tornát is javasolnak, hiszen a gyógytorna az egyik leghatékonyabb módszer!

 A 20Cobb fok feletti görbület esetén fűző viselése lehet indokolt, ám a gerincferdülés esetén alkalmazott korzett viselésével kapcsolatosan még napjanikban is sok az indokolatlan félelem, pedig manapság egyénre szabott, minden igényt kielégítő és esztétikai szempontból is elsőrendű fűzők állnak rendelkezésre.

A gerincferdülés kezelése Pécsen

A gerincferdülés gyógytornája a Schroth torna amely a gerinc oldalirányú görbületein kívül a csigolyák csavarodását és a sokszor a gerincferdüléssel együtt járó lapos hátat is  korrigálja.

A torna lényege, hogy a gerincet egy maximálisan korrigált helyzetbe hozva, izomerősítéssel próbáljuk a helyes helyzetben rögzíteni.

A gyógytornásszal megtanult gyakorlatok szinte napi, otthoni ismétlése fontos, hogy az új korrekciós érzés és a gerinc izomzattal való stabilizálása hatékony legyen.

Fontos kiemelni, hogy a gerincferdülés kezelés sokszor nem csak a Schroth torna gyakorlataiból áll. Központunkban lehetőség van korzett mintavételre. A korzettkezelést a segédeszközt gyártó céggel együttműködve biztosítjuk. A megfelelő korzettnek fontos szerepe van, hiszen a kezelés közben a maximális korrekcióra törekszünk amit egy jó korzett támogat.

A kiegészítő terápiáknak mint SEAS terápia, visceralis terápia, manuálterápia, masszázs, Gerincspecifikus falmászás, scoli tánc, recovery pilates is része a sikeres terápiának.

 

Schroth terápia

Schroth terápia

A gerincferdülés kezelése Katharina Schroth nevéhez fűződik, aki a XX. sz. elején alapította meg a háromdimneziós scoliosis terápiát...

A scoliotikus gerinc nem csak oldalirányba görbül, de a csigolyák elcsavarodnak egymáson is, így azok és a bordák alakja megváltozik. A bordakosár deformálódása magával vonhatja a tüdő vitálkapacitásának csökkenését is.

A Schroth torna közben háromdimenziós korrekció jön létre: az elfordult törzsblokkok visszaforgatása középre, folyamatos elongáció-megnyújtózás és a gerinc lehetőség szerint maximálisan korrigált helyzetében történik az izomerősítés. A kezelés fontos része a forgató légzés, amelynek célja a mellkasi kiemelkedések csökkentése és a behúzódások kiemelése (ezen kívül a gerinc rotációjára és a tüdő vitálkapacitására is pozitívan hatunk).

A Schroth terápia elemei:

egyéni korrekciók tanítása,
tartási kontroll,
légzés-terápia,
testtudat-fejlesztés,
önkorrekció, önkontroll tanítása,
mindennapi aktivitások progresszió-megelőző irányának tanítása,
korzettkezelés – hozzászoktatás, leszoktatás,
gyerekek esetében a szülő(k) betanítása a gyerek megfelelő tornáztatására.

A gyógytornagyakorlatok célja:
 • a görbület ellen dolgozni,
 • a belső testképet normalizálni,
 • a tartáskorrekciók beépíteni a mindennapokba.

A gyakorlatokat minden testhelyzetben gyakorolni kell, hiszen a gravitáció minden irányból hat a görbületre. Ideális esetben a Schroth tornát a növekedési szakasz korai fázisában érdemes elkezdeni 10 Cobb fok felett. Az aktív gyakorlatok mellett fontosak a passzív technikák, a mobilizációs fogások – a páciens eleinte passzív marad, megérzi a mozgásirányokat, és fokozatosan elmélyíti magában a mozgásérzetet –  a nyújtó és a tonizáló gyakorlatok. Kezeléseinket mindig mauálterapeuta kollégánkkal együttműködve végezzük.

A terápia hatásosságát befolyásolja:
 • a gyógytornász szaktudása,
 • a gyermek és a gyógytornász kapcsolata,
 • a szakember ismeretátadási képessége,
 • a gyerek otthoni gyakorlással töltött ideje,
 • a család támogatása,
 • a korzett minősége (ha van),
 • a hordás időtartama.

A scoliosis kezelése hosszú folyamat, fontos a csapatmunka, a család, a barátok, az orvos, a korzettet készítő szakemeber és a gyógytornász együttműködése. A középpontban mindig a gyerek kell, hogy álljon. Fontos a lelki támogatás is.

“Bár a gerincferdülés mozgásszervi betegség, a szakemberek tapasztalatai szerint a páciensek nagy többsége betegségét és a kezelést (korzettviselést és a műtétet) sokkal inkább lelki próbatételként éli meg, mint fizikai panaszként. Az érintett gyermekek jó része – teljesen érthetően – ellenáll, elutasítja a korzett viselését, nehezen vehető rá az együttműködésre. Éppen ezért nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy a konzervatív kezelésben a fizikai állapotváltozásra való törekvés mellett kapjon legalább ugyanakkora szerepet a pszichés problémák feloldása is, a gyermekekkel való törődés pedig személyes, igazi odafigyelés legyen. Tapasztalaink szerint a lelki gátak feloldásában a legnagyobb segítség a társaktól, a közösség erejétől remélhető.” – Schuster Barbara

McKenzie terápia

McKenzie terápia

A McKenzie módszert Robin McKenzie, új-zélandi gyógytornász dolgozta ki a gerincproblémák speciális vizsgálatára és kezelésére. A világ 40 országában alkalmazzák, a legelterjedtebb gerinckezelési eljárás. Gyógytornára épülő rendszer, amely hangsúlyozza a páciens által önállóan elvégezhető gyakorlatokat, amellyel saját maga képes hatást gyakorolni a fájdalomra. A gyakorlatok mindig személyre szabottak és könnyen megtanulhatóak. A kezelést kiegészítik a mindennapi életbe könnyen beépíthető tanácsok, üléssel, alvással és a munkavégzéssel kapcsolatosan. Ennek a módszer szakszerű alkalmazásával gyakran elkerülhetőek a műtéti beavatkozások.

Alkalmazási területek

 • porckorongsérv vagy porckorong boltosodás esetén,
 • végtagba kisugárzó fájdalom,
 • beszűkült ízületi mozgás javításakor,
 • helytelen testtartás,
 • műtétek utáni hegesedés,
 • letapadás miatti gerinc közeli fájdalom (hát, nyak, derék) enyhítésére, kezelésére.
Funkcionális tréning

Funkcionális tréning

Mint a neve is sugallja: olyan mozgásforma, amelynek során a mindennapi életben rendeltetésszerűen használt mozdulatainkat gyakoroljuk, céltudatosan és helyesen: guggolunk, hajolunk, emelünk stb., miközben megtanuljuk a helyes gerinc-, és medencetartást, testünk megfelelő használatát az egyes helyzetekben. A funkcionális edzés során nem egyes izmokat edzünk, hanem teljes testünket edzve, mozdulatsorokat gyakorlunk.

A funkcionális torna elsősorban a törzs izmainak (core izmok) erősítésére koncentrál, fejleszti azokat, segítségével megtanulhatjuk testünket a mindennapjainkban is “funkcionálisabban” rendeltetésszerűen működtetni (pl. rosszul beidegződött mozdulatsorok, tartás, felesleges ízületi és izomterhelések mellőzése). A különböző eszközök használatával gyorsabban és arányosabban fejlődnek izmaink, mint stabil alátámasztás estén.

Lépjen kapcsolatba velünk!

Kérjen időpontot kezeléseinkre, terápiás foglalkozásainkra vagy vegyen részt workshopjaink egyikén!

Miért mi?

N

Szakorvosi jelenlét

A diagnózis felállítása és a kezelési terv összeállítása helyben történik.

N

Komplex kezelés és terápia

Szakképzett gyógytornászaink a szakorvos támogatásával döntenek a megfelelő kezelés és terápia alkalmazásáról.

N

Lelki támogatás

A közös fizikai munka mellett pszichológusunk is pácienseink rendelkezésére áll.

Kapcsolat

E-mail cím

info kukac atlasgyogykozpont pont hu

Cím

7623 Pécs
Szabó József utca 2. fsz. 1.

Foglaljon időpontot kezeléseinkre!

Kérdezzen Tőlünk!

Adatkezelési tájékoztató

Legyen tájékozott! Iratkozzon fel hírleveleinkre!

Kezeléseink a karantén időszaka alatt is elérhetők!

Hetente tájékoztatjuk új eseményeinkről, gyógykezelésekről. Nem küldünk spam-et, bővebb info: https://atlasgyogykozpont.hu/adatkezelesi-tajekoztato/

COVID INFO - NYITVA VAGYUNK!